Det händer mycket på alla fronter i och runt omkring Göteborg. En av de sakerna är fri simundervisning för vuxna som initieras av Göteborgs Stad, i syfte att ge utsatta grupper möjlighet att lära sig simma.

Fri simskola för utsatta grupper

Tanken är att tillhandahålla en avgiftsfri simskola, och till en början är det sex olika föreningar som arrangerar simskola i tio olika simhallar runt omkring Göteborg. Innan initiativet togs av Göteborgs Stad var föreningarna själva tvungna att arrangera och ansvara för undervisningen, därmed var de också tvungna att ta ut en avgift, vilket man alltså slipper nu.

Resultatet har varit över förväntan, och idag har man kö till simundervisningen, vilket i sig orsakar lite problem då det är svårt för befintliga arrangörer att öka sin kapacitet. Tillgången på bassängtider är mycket begränsad, både i centrala delarna av staden och i de förorter där det finns simhall. Man måste dessutom samsas med idrottsföreningar, motionssimmare, skolbarn etc. Det råder också brist på utbildade simlärare.

I skrivande stund (oktober 2018) finns ingen tidsgräns satt för denna satsning. Dock är det så, att ska den fortsätta i samma goda anda och med samma goda resultat, måste Göteborgs politiker besluta sig för att bygga nya/renovera befintliga simhallar i centrala Göteborg samt i dess närområden. Förslag för detta finns sedan många år tillbaka.

Nytt utomhusgym

I början av oktober invigdes nya utomhusgymet intill Ruddalens idrottscentrum. Här har tidigare funnits ett gym, men det har länge varit i behov av att rustas upp och nu fick man alltså ett helt nytt och fräscht gym.

Det finns flera stationer och träningsmoduler, med utrustning som passar för alla. Man ska kunna träna muskler, styrka och balans och vid varje maskin/station finns det instruktioner i form av text och bild.

Runt omkring Göteborg finns det nu ett tjugotal utomhusgym som växer i popularitet varje år. Dels tack vare tillgängligheten, dels för att det är gratis och att alla kan träna i sin egen takt och efter sin egen kapacitet. Många hundägare stannar till och gör ett par övningar innan de går vidare på sin promenad, andra kör hela pass och vissa kombinerar löprundan med lite styrketräning.

Cykelvänlig arbetsplats

Göteborgs Stads miljöförvaltning belönas för att föregå med gott exempel: i år gick priset “Årets mest cykelvänliga arbetsplats” till förvaltningen. Tävlingen har hållits sedan 2013 och arrangeras av trafikkontoret i Göteborg. En av motiveringarna var att man konsekvent håller fast vid sin ambition att möjliggöra/motivera sina medarbetare att föra en hållbar livsstil.

Det fanns fler som fick pris vid ceremonin, bland annat ”Bästa cykelidé” och “Årets rookie”, som vanns av White arkitekter respektive Nya Varvets skola. På skolan har man bland annat gjort en rejäl satsning på miljö, hälsa och trafiksäkerhet för såväl elever som anställda, och på White har man omvandlat ett antal parkeringsplatser till cykelparkering, i syfte att skapa en cykellounge i garaget.

Tävlingen är öppen för Göteborgs alla arbetsplatser som har minst 10 medarbetare. Det kostar ingenting att anmäla sig, och man kan vinna upp till 3 stjärnor samt en fin emaljskylt som visar upp företagets välvilliga inställning till att cykla till och från jobbet.