Graffiti-målning och texter av unga författare. Den nya generationen lyfts fram genom olika projekt runt om i Stockholm.
Ett exempel på detta är nordens största street art-festival “Spring Beast Festival”, som lockade till sig över 150 konstnärer från hela Europa som tillsammans målade 4 500 kvm vägg i Snösätra utanför Stockholm. I tre dagar målade man gatukonst live inför en publik som beräknades uppgå till omkring 10 000.
Mer graffiti
Också huset på Årsta Skolgränd målades i maj månad, detta inför rivningen av huset som innebär att cirka 17 konstnärer som tillsammans bildar ett kollektiv på adressen tvingas flytta ut. I kollektivet har bland annat fotografer, filmare, tatuerare, ljud- och ljusdesigners och andra typer av konstnärssjälar samsats och fått utlopp för sin kreativitet tillsammans.
I Farsta strax utanför Stockholm, har man dessutom invigt en av stadens lagliga graffitiväggar. Många har tagit chansen att utöva sitt konstnärskap på väggen och i början av maj var det officiell invigning av väggen, som är nummer sex i raden av kommunalt drivna graffitiväggar i Stockholm med omnejd.
Ung författare lyfts fram
Berättarministeriet har tillsammans med Bonnierförlagen för sjunde året i rad anordnat en författarskola med texter skrivna av unga författare. En av de utvalda texterna är skriven av 16-åriga Yosra Ali från Hagsätra, som nu genom författarskolan får sina texter publicerade i bokform.
Yosras texter handlar om dagens samhällsproblem sett ur hennes perspektiv, de handlar bland annat som islamafobi och vardagsrasism. Yosra själv har ett genuint intresse av böcker, både att läsa och skriva dem.
Det var 2012 man drog igång med projektet, i syfte att lyfta fram unga röster i hopp om att inspirera fler unga att skriva och uttrycka sig. Yosra är en av 9 unga författare som får sina texter publicerade i år (2018), i en antologi med namnet ”Vi ser, vi känner, vi kämpar”.
De små musikscenerna blomstrar
Medan de större musikscenerna tvingas stänga ner en efter en, blomstrar de mindre scenerna desto mer. Särskilt i södra delarna av Stockholm. Som exempel finns Slakthusområdet och Gubbängen.
Hela Slakthusområdet är förvandlat och beskrivs numer som stadens nya musikcentrum, med en rad olika småscener. I den gamla biografen i Gubbängen startade man först med teater, men har nu utökat repertoaren till att omfatta även konsertkvällar, som man kallar “Moment i Gubbängen”.
Publiken bjuds på en blandad och bred repertoar av klassisk rock, synth, darkwave med mera. Även vid närliggande tunnelbanestationen Hökarängen bjuds det på musik i form av visor. Här finner man föreningen “Hökis visrum”, vars mål är att vårda den svenska vistraditionen, och framförallt minnet av den store skalden Cornelis Vreeswijk som bodde i Hökarängen under en period av sitt liv.
Fler musikscener i Söderort
Färgfabriken på Liljeholmen: konserter och minifestivaler
Biocafé Tellus i Midsommarkransen: blandad musik
Landet på Telefonplan: blandad musik
Melodybox i Hökmossen: blandad musik
Restaurang Tarantella på Bredängstorget: Klubb Bredäng Pop, enstaka spelningar
Le Croissant på Skärholmen: Onsdagsklubben, blandad musik
Kraken Sthlm på Slakthusområdet: blandad musik med tonvikt på rock
Slakthuset på Slakthusgatan: Elektronisk musik
Restaurang Nytorpet i Kärrtorp: Intima spelningar
UNF Hangaren i Skarpnäck: Straight Edge, metal, punk och hardcore
Kulturhuset Cyklopen i Högdalen: blandad musik med tyngdpunkt på punk