Det finns mängder med webbplatser och andra ställen där det går att hitta nyheter, beroende på vad man är ute efter förstås. När det gäller de större städerna finns det enormt mycket att läsa, informationen är lättillgänglig och oftast både relevant och regelbundet uppdaterad.

Men det finns undantag, och som med all annan information bör man alltid ta på sig sina källkritiska ögon när man läser nyheter. Extra viktigt är det när det gäller nyhetssajter, informationskanaler och fria tidningar som inte sällan anlitar skribenter och reportrar, som ofta saknar såväl journalistisk utbildning som erfarenhet.

Det behöver inte betyda sämre kvalitet, men saknas det erfarenhet och gedigen kunskap kan ibland viktiga ingredienser som källgranskning och noggrann research få stå tillbaka för snabba, intresseväckande rubriker och fattigt innehåll.

Webbaserade nyhetstjänster

En webbaserad tjänst som kan hjälpa till att guida användaren rätt i nyhetsdjungeln är Gratistidningar.se i Västerås. Webbplatsen är skapad för att användaren enkelt och på ett smidigt sätt ska hitta den tidning/de nyheter hen är intresserad av. Företaget ger inte själva ut några gratistidningar, utan fungerar helt enkelt som en jämförelse/uppsamlingssajt.

Definitionen av begreppet gratistidning kan enkelt förklaras som en publikation som är gratis att läsa oavsett det gäller lösnummer eller prenumeration. Detta görs möjligt genom reklamintäkter via annonsering. Gratistidningar.se erbjuder nyheter från såväl dagstidningar som tidskrifter, utan att det kostar läsaren ett öre. Man samarbetar i dagsläget (2018) med DigitalWebbMedia i Skandinavien AB (DWM).

Naturligtvis går även de största dags- och kvällstidningarna att läsas digitalt. Aftonbladet toppar listan över de med sökta nätbaserade nyhetskällorna, tätt följt av Dagens nyheter (DN), Expressen och Svenska Dagbladet (SvD). Även GP ökar i popularitet och klättrar stadigt på listan.

Dock var det en helt annan, mycket mindre nätbaserad nyhetssajt som tog hem priset som Årets gratistidning 2017, nämligen Södermalmsnytt. Motiveringen var bland annat att företagets grundare på ett framgångsrikt sätt blandar snackisar och nyheter med en neutral och objekt ton.

Samma år vann Stockholmdirekt.se pris som Årets lokalsajt och priset för Årets initiativ gick till Magasinet Kvinna (Västerås Tidning).

Nyhetsappar

Med den lokala nyhetsappen Göteborg Direkt.se får läsaren nyheter från centrala Göteborg samt kranskommunerna runt omkring Göteborg. Appen går att ladda ner till mobil, dator och läsplatta via App Store och/eller Google Play.

En annan gratisapp, Omni.se, har sedan slutet av 2013 erbjudit sina användare nyheter på ett nytt sätt. Appen är kompatibel med både iPhone och Android, och fördelen är att läsaren själv kan styra sitt nyhetsflöde. Appen har belönats ett flertal gånger, bland annat som Sveriges bästa nyhetssajt och årets innovation.

Gratistidning i pappersform

Vid årsskiftet 2017/2018 tar Göteborgs kollektivtrafik bort tillgången till gratistidningen Metro, då Västtrafik har avböjt förhandling om nytt avtal.

Även avtalet med kollektivtrafiken i Stockholm kan vara i fara, sedan flera politiska partier har flaggat för att man bör bryta avtalet. Detta i kölvattnet av att Metros ägare gjort ett antal kontroversiella uttalanden i samband med en intervju i en SD-vänlig nyhetssajt.

Än så länge finns dock Metro att tillgå för alla resenärer i både Stockholms och Göteborgs lokaltrafik, samt för övriga läsare runt om i landet. Tidningen finns också att ladda ner som PDF-fil.